امروزه با رشد سریع فناوری ارتباطات و اطلاعات و حوزه تجارت دیجیتال در عرصه های جهانی نیاز به بستر های توسعه و رشد سریع با کمک شرکت های دانش بنیان بیش از پیش احساس میشود. شرکت هایی که نه فقط در حوزه کسب کار های دیجیتالی یا دیجیتال مارکتینگ بلکه در تمام حوزه های اقتصادی میتوانند سود بخش و ارز آور باشد. به طور مثال نیاز به پالایش و سنجش مستمر فعالیت های یک نیروگاه برق، تصفیه خانه های آب، کارخانه های صنعتی بزرگ و پر هزینه مثل فولاد و یا حتی پالایشگاه ها- پتروشیمی های به شتاب دهنده ها برای کاهش هزینه ها و افازیش بهره وری آز جمله مزایای شتاب دهنده های کسب و کار می باشند. به همین دلیل دولت سعی دارد با حمایت های خود از این اقتصاد نو بنیاد که نهایتا ۱۰ سالی بیشتر از عمر آن نمی گذرد به آن ها کمک کند.
معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانشبنیان ریاست جمهوری، در جلسه فعالین حوزه شتابدهندههای دانشبنیان برتر، از تحول ساختاری شتابدهندهها و مبتنی بر شتابدهی شرکتهای توسعهدهنده فناوری و توسعهدهنده بازار اقتصاد دانشبنیان خبر داد. وی اعلام کرد : در دور جدید فعالیت شتابدهندهها، به جای خردکردن حمایتها به چندین حمایت بیاثر یا کماثر، رویکرد حمایت هدفمند و متمرکز بر کارهای بزرگ، مدنظر قرار گرفته است. به همین دلیل، ۴۰ شتابدهنده که از توانایی بالایی برخوردار هستند، تا نقش آفرینی موثر در این تحول داشته باشند.
دکتر دهقانی اعلام کرد : شکل گیری یک انجمن صنفی، به این ساختار یک هویت جمعی و صنفی می دهد تا تصمیمات درست و نگاههای جمعیتر اثرگذار باشد؛ هر جریانی که وارد یک زیست بومی میشود، فراز وفرود هایی دارد و ممکن است تغییراتی در آن به وجود بیاید.
سال های ۹۲-۹۳ به واسطه شکل گیری موج جهانی اقتصاد دیجیتال، ادبیات جدیدی با مفاهیمی تازه شکل ایجاد شده بود؛ (از همین رو سرمایه گذاری) خطر پذیر و ... به این زیست بوم اضافه شد که شتاب دهنده ها نیز یکی از این مفاهیم بوده است. بعد از گذشت یک دهه از شروع یک موج پرانرژی خوب، نقاط منفی ان را حذف کنیم و نقاط مثبتش را دریابیم و بر نقاط مثبت این جریان اضافه کنیم تا هم افزا باشد.
کدام شتاب دهنده ها از سوی دولت حمایت می شوند؟
روز سه شنبه نیز معاون علمی و فناوری اقتصاد دانش بنیان ریاست جمهوری گفت : هرشتاب دهنده ای که با شرکت ها و صنایع بیشترین تعامل را داشته باشد و بتواند در توسعه و تحقیق شرکتها مشارکت کند مورد حمایت قرار میگیرند. ما به در پی نوآوری و توسعه آن هستیم از این جهت، مخاطب ما بنگاههایی است که تجربه نوآوری در اقتصاد و صنایع مرتبط با آن را دارند.
در قانون جهش دانش بنیان ابزار های حمایتی دراختیار معاونت علمی از حمایت زیست بوم فناوری و نوآوری قرار داه شده، که یکی ا زاین ابزار ها پول و اعتباراتی مالی میباشد؛ اما پول و منابع مالی به اندازه کافی در کشور وجود ندارد و باید با ابزارهای حمایتی دیگر بتوانیم این خلاء موجود را پرکنیم. اعتبار مالیاتی در بخش تحقیق و توسعه و سرمایه گذاری (میتواند به ما در این بخش کمک کند).
شتاب دهنده چیست؟
از آنجایی که واژه شتاب دهنده از ترکیب دو واژه ساخته شده است بدیهی است که تعاریف زیاد و متفاوتی نسبت به آن وجود داشته باشد. اما آنچه در تعریف کلی و مفهوم عام این واژه در اذهان مردم شکل گرفته بیشتر نسبت به کسب و کار های دیجیتالی یا اینترنتی می باشد. کسب و کارهایی که امروزه نیاز های زیادی را دربستر تجارت اینترنتی برطرف میکند. اما تعریف کلی آن به این شکل است که شتاب دهنده کسب وکار دیجیتال یک برنامه شتاب دهنده ای است که به کارآفرینان و شرکت های نوپا کمک می کند تا با ارائه مشاوره ها، آموزش ها و منابع مالی، فنی و بازاریابی، رشد سریع و پایداری را در حوزه های مختلف تجاری به ویژه تجارت دیجیتال و یا اقتصاد دیجیتال تجربه کند. این شتاب دهنده ها به شرکت های نوپا کمک میکنند تا از تجربیات قبلی خود و افراد دیگر استفاده کنند و با دسترسی به منابع بیشتر، توانایی رشد سریعتر را داشته باشند.
شتاب دهنده کسب وکار دیجیتال معمولا برای شرکت هایی است که در زمینه فناوری اطلاعات و ارتباطات، نرم افزارهای رایانهای و گوشی همراه، اینترنت اشیاء با کمک هوش مصنوعی و دادههای بزرگ فعالیت میکنند. این شتاب دهندهها به شرکت های نوپا و کمک هایی میکنند تا برنامه های خود را بهتر، منظمتر و دقیقتر کنند تا نیاز های بازار را بررسی کنند. ضمن اینکه این کار باعث بهبود فضای بازاریابی درکسب و کار های اینترنتی یا دیجیتال میشود و در نهایت به سرعت رشد آنها در بازار های رقابتی داخلی و خارجی کمک زیادی میکند.
لازم به ذکر است از آنجایی فر آیند شتابدهی در شتاب دهنده، یک فعالیت خصوصی می باشد تدابیری توسط دولت اندیشیده شده است تا هر وزارت خانهای بتواند مجوز صدور فعالیت شرکت های شتابدهی مرتبط با آن را داشته باشد. دولت سعی دارد در دورهی جدید حمایت از شتاب دهندههایی که گواهی صلاحیت اخذ میکنند را تا ۱۵ درصد بیشتر از دوره های قبلی کند. ناگفته نماند که حمایت های هدفمند از کسب و کار های بزرگ توسط دولت اگرچه اقدام خوبی است، اما باعث بی توجهی و ضربه به اقتصاد های دیجیتالی و یا غیر آن درسطوح کوچک و محلی می شود. شرکت های دانش بنیانی که با حداقل سرمایه های موجود اشخاص ایجاد میشود، و در اثر کم لطفی های مسئولان امکان حذف از بازارهای کوچک برای آنها به وجود میآید.
حمید اسدی-خبرنگار تحریریه جوان قدس
نظر شما